• +381 65 538 5931
 • coolinarija@gmail.com
 • Beograd, Srbija
Food writing
Otkrijte manje poznata pravila italijanske kuhinje

Otkrijte manje poznata pravila italijanske kuhinje

Ne morate putovati Italijom samo duž puteva i obala. Mnogo toga možete doživeti i naučiti o ovoj zemlji i navikama njenih stanovnika zavirujući im u tanjir. Otkrijte manje poznata a zanimljiva pravila italijanske kuhinje, kako bi osetili i razumeli značaj i širinu čuvenog italijanskog gastronomskog užitka. Prvo i najbitnije važi kao i do sada – uživajte u hrani i ne prekoravajte sebe zbog toga. 

🇮🇹 Savršenstvo se ogleda u jednostavnosti

Ovog pravila drže se najveći majstori, a ono najbolje objašnjava italijansku kuhinju i odnosi se kako na ukus, tako i na vizuelnu prezentaciju. Imajte na umu da se svako jelo i svaki prilog serviraju na posebnom tanjiru. Za to postoji dobar razlog – Italijani žele da jasno vide i probaju sve što jedu, pa se zbog toga svako jelo i svaki prilog servira posebno.

🇮🇹 Bez mešanja, motanja i prelivanja

Italijani preziru da se svi sastojci pomešaju, umotaju i preliju. Neka sastojci govore sami za sebe.
Jedite ono što je u sezoni. Ne kupujte svež paradajz zimi i ne tražite artičoke usred leta.
Riba i morski plodovi neka budu bez preliva i dodatnih začina, a jeres je morske plodove poslužiti uz parmezan, koji ima poseban tretman u italijanskoj kuhinji.
Parmigiano nikada ne dolazi kao suvkasti beli prah i nikada ne sme stajati na stolu, uz ulje i balzamiko. Ako naiđete na takav nemojte ga koristiti, ne dirajte ga. Ma, ne gledajte u njega.
Za razliku od većine evropskih kuhinja, u italijanskoj ne očekujte jaja za doručak. Nakon sna, telu je potrebno postepeno buđenje, a jaja nisu namirnica koja to dozvoljava. Potrebno je da metabolizam postepeno dobije zamah, tako da Italijani poslužuju jaja za ručak ili čak večeru.

🇮🇹 Jela koja ne postoje

 • Bez piletine na pici ili kao nadev u tortelinima – apsolutno poštovano pravilo u Toskani, gde se živinsko meso pripremljeno na ovaj način nikada ne može naći u restoranima. Firentinska piletina ili Tuscan Chicken Pasta su jela koja ne postoje, bar ne u Toskani.
 • Ako neko pokuša da vam jastoga Fra Diavolo poturi kao italijansko jelo, zaobiđite ga i upitajte šta bi bio razlog takvom posluživanju inače ukusnog jastoga koji ne traži chefovsko doterivanje.
 • Testenina, pirinač ili supa otvaraju obrok, nastavlja ga glavno jelo, prilog nije obavezan, a završava ga desert. Ne pokušavajte da menjate redosled i nikada posebna jela ne stavljajte na isti tanjir. Samo ćete se osramotiti.
 • Špagete se ne lome pre dodavanja u ključalu vodu! Kada krajevi omekšaju, lagano odgurnite špagete dublje u lonac.
 • Kad smo kod špageta, nemojte ih servirati sa ćuftama. To su odvojena jela i kao takva ih treba poslužiti.
 • Takođe, poštujte pravilo da uz određenu vrstu sosa ide predviđena testenina, bez odstupanja.

🇮🇹 Poljubite hleb, pre no što ga bacite

 • Da li ste znali da Italijani nikada ne koriste nož kada jedu testeninu? Lazanje su jedini izuzetak.
 • Nikada ne bacajte hleb. Ali, ako zaista morate, prvo ga poljubite. Očigledno, ovo je više sujeverje nego pravilo. Međutim, zašto bi prizivali malocchio za sto.
 • Zaboravite na umakanje hleba u smesu od ulja, sirćeta i parmezana! Italijani dan danas traže imena onih koji su počeli sa ovim svetogrđem, ne bi li ih naučili pameti.

🇮🇹 Pijanstvo nije deo italijanskog šarma

Pijanstvo je širom Italije društveno neprihvatljivo ponašanje, tako da alkohol nikada nemojte piti na prazan stomak i ne preterujte sa uživanjem u piću.
Kada smo kod pića, Italijani oklevaju da koriste kockice leda u pićima. Iz dva razloga: promeniće tj. razvodniti odgovarajući ukus napitka i rashladititi, možda i previše, vaš stomak, što ometa varenje.

Da zaključimo, odabir i pripremanje hrane se manje odnosi na znanje kako se stvari rade, a više na razumevanje zašto ih treba raditi. Italijani su odavno stekli prava znanja od kojih ni tokom savremenog života i užurbanog tempa ne odstupaju.

Za Italia La Cucina & Vino
Foto: macrovector on freepik