Za ovu pitu vezuju me isključivo zadovoljstvo, ljubav i odličan ukus… Nisam je jela u detinjstvu, nisam uživala u njenim čarima tada, ali sam zato do danas nadoknadila sve propušteno od onog trena kada sam za nju čula i prvi put probala – propeć.

Na osnovu mog, apsolutno subjektivnog, mišljenja sa velikim zadovoljstvom mogu da konstatujem da je propeć vredan komplikovanih zapetljancija u pripremi, mada i to mi se dalo savladati nakon dva-tri pripremljena propeća.

Mislim u da bismo mogli da ga uvedemo na velika vrata u današnji ritam života… Odmorili bi i dušu, a i čula; smirili bismo frku u glavi i smanjili brzinu koja nas kao pomahnitali tornado pokupi, bez imalo milosti, a jako dobro znamo da smo podložni propadanju… Oprostite mi na digresiji.

Vraćam se na temu. Propeć kao Slow food i Soul food from Serbia Propeć je odomaćena pita u JI Srbiji (Vranje, Bujanovac, …) ali i na Kosovu i Metohiji, odakle i potiče. Jedna od varijacija na ovu temu je ačak-pita, takođe iz navedenih oblasti, koja se radi od katmer-kora (karanfil-kora), preklapa na skoro identičan način, osim što se sredina pite ostavi prazna tj. ne pokrivena poslednjom korom, pa je zbog toga poznata i kao pita gologlavka.

Ostalo mi je samo da vas prepustim receptu i nadam se da će vas privući. Prijatno!

Potrebno: Za testo: ± 350-400 g belog brašna, 2 dl tople vode, kafena kašika soli, 0.5 dl ulja ili 1 ravna supena kašika masti, 1 žumance, brašno za rad (po potrebi), mast za premazivanje Za fil: 250 g sira, 2 veze zelja. Za prelivanje: 2 jaja, 2 dl mleka, malo soli. 

Priprema: Od navedenih sastojaka za testo, umesiti fino, mekano testo. Ukoliko Vam zafali vode, dodajte po potrebi. Ovo navodim iz razloga što se uvek razlikuje količina potrebne vode u odnosu na količinu brašna koje koristim. Poenta je da testo bude fino, glatko za rad i ne previše tvrdo. Zatim, ovako umešeno testo uvaljati da dobije valjkast oblik i podeliti na 12 loptica (veličine manjeg jajeta) i 3 loptice (veličine velikog  jajeta). 12 loptica razvući oklagijom u kružni oblik, na debljinu do 3 mm, pa svaku koru ravnomerno premazivati mašću i ređati ih jednu na drugu (gomilati). Poslednju koru nije potrebno namastiti. 3 loptice razvući u kružni oblik, na debljinu do 5 mm, širine pleha u kom će se pita peći. Ukoliko je moguće, što zbog autentičnosti recepta, što zbog lakšeg načina pripreme, odaberite okrugli pleh tj. tepsiju. Dno tepsije bogato premazati mašću. Ja sam koristila pleh prečnika 30 cm. 12 kora, naredjanih jedna na drugu, lagano razvući što više i tanje, tako da bude šira do 10 cm u odnosu na rub tepsije. Znači, da viri sa strane tj. preko tepsije. Tako razvučenu koru, staviti na dno namašćene tepsije, poprskati rastopljenom mašću (otprilike, ne preterivati), pa nafilovati. Na to staviti prvu od tri veće razvučene kore, izbockati viljuškom na par mesta, poprskati rastopljenom mašću i nafilovati, pa ponoviti postupak dok se neutroše 3 velike kore. Poslednju ne prskati mašću i ne stavljati fil, već samo viljuškom izbockati skroz do dna tepsije, zaliti sa polovinom smese od umućenih jaja i mleka, pa pitu zatvoriti viškom testa. Testo treba „posuvratiti“ i podesiti da bude ravnomerno složeno u „falta stilu“. Testo prebaciti do sredine tepsije, sa svih strana podjednako. Zaliti sa drugom polovinom smese od umućenih jaja i mleka, pa peći u ugrejanoj rerni na 250 stepeni C, desetak minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 200 stepeni C i peći još dvadeset minuta. Pitu ostaviti u polu-otvorenoj rerni oko pet minuta, a zatim služiti uz jogurt ili kiselo mleko.

U okviru igrica, tema za jun 2013. godine bila je propeć, pa evo propeća i u drugim kuhinjicama 🙂 Na blogu Samo još jedan recept možete pogledati sjajno pripremljen propeć ali i još puno dobrih recepata. Drage moje, hvala vam na isprobavanju i utiscima koje ste podelile sa nama.