• +381 65 538 5931
 • coolinarija@gmail.com
 • Beograd, Srbija
Domaće
KAO NEKAD: KISELA BANICA

KAO NEKAD: KISELA BANICA

Na blogu se odavno može pronaći recept za sukanu banicu. Uz taj recept sam navela neke od sličnosti i razlika između sukane i kisele banice.

Drago mi je da banica više nije nepoznat pojam i vrednost za koju znaju samo oni koje je život postavio ili usmerio na jug i jugoistok Srbije. Nakon više najava na blogu najzad je došlo vreme da vam predstavim recept za Nj.V. (zaplanjska) kisela banica!

Danas je banica dobro poznata i čuvena, prvenstveno zahvaljujući gastro-manifestaciji Dani banice koja se već nekoliko godina unazad održava u Beloj Palanci. Poštujem ideju i inicijativu Belopalančana ali s druge strane sam vrlo nezadovoljna jer banica “pripada” i Nišlijama, Leskovčanima, Vlasotinčanima, Piroćancima, (da se ostali ne naljute)… Pa, s tim u vezi treba naglasiti da je banica jelo koje ima mnogo šire geografsko poreklo od onog za koje se usko vezuje samo zbog prepoznatljivosti manifestacije.

Kisela banica jufka

Banica – sukana il’ kisela, predstavlja gastronomski biser (kako ja ono volim da kažem kad nešto baš-baš želim da postavim na kulinarski pijedestal) juga Srbije i na ovu temu je mnogo varijacija. Mnoge banice sa kojima sam se susretala jesu tipične za lokalitete gde se pripremaju ali ima i onih banica koje nikako ne mogu da stavim u kategoriju ili podkategoriju istih. 

Kisela banica moje baba Jovanke bila je totalni hit 😉 i moj nikad dosegnuti ideal! Da se zna, baba je bila majstor za banicu – sukanu i kiselu! U kojoj meri sam uspela da zapamtim način rada ne znam, ali sam zato ukus kisele banice zapamtila za čitav život. To nije ukus radi zadovoljstva već nešto što na prvi zalogaj uspe da me poput tamjana probudi i oslobodi, vraćajući me u neke bezbrižne, detinje dane, tople porodične trenutke, radosna jutra i nikad potrošene (večne) dane koje iznova proživim svaki put kada okusim ovu predivnu pitu. Dakle, kisela banica (na zaplanjski, baba Vakin, način) za vas. ♥

Potrebne namirnice:
(odštampaj recept)
Testo
700 g brašna
1 kašičica soli
450 ml tople vode
30 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
Nadev
200 g zaplanjskog kravljeg sira ili
zlatarski, sjenički
200 g barenog spanaća
1 veće jaje
Premaz
2 ½ kašike masti
I još
50-ak g zaplanjskog kravljeg sira
1 manje jaje

Način pripreme:
– Testo –
Za pripremu je izuzetno važno da svi sastojci budu sobne temperature.
Brašno prosejati i pomešati sa solju. U toploj vodi rastopiti kvasac i šećer, pa sačekati da kvasac zapeni. Pripremljen kvasac dodati u brašno i zamesiti testo koje se neće lepiti za ivice posude. Prekriti testo i ostaviti na toplom da se duplira. Nadošlo testo podeliti na osam delova i formirati jufkice. Tako umešeno testo prekriti i ostaviti na toplom da miruje 15-20 minuta.
– Nadev –
Sir usitniti, pa pomešati sa prethodno dobro oceđenim i usitnjenom spanaćem i jajetom. Spanać je sastojak koji sam koristila po ličnom nahođenju. U originalnoj verziji kisele banice nikada se ne koristi spanać već samo mešavina sira i jaja.
– Finalni postupak –
Jufkice blago rastanjiti (pritisnuti dlanom, a onda prstima blago rastanjiti obod kruga) vodeći računa da sredina ostane deblja u odnosu na obod. U centralni deo svake rastanjene jufkice dodati vrhom punu kašiku pripremljenog nadeva i zatvoriti testo formirajući jufkicu (prstima pažljivo nabirati testo po ivicama prikupljajući fil, a zatim blago uvrnuti i uštinuti testo, pa ga okrenuti) i odložiti u tepsiju bogato premazanu mašću sa svih strana. Postupak ponoviti sa preostalim jufkicama. Odložiti na toplo, pokriti i sačekati da testo nadođe (petnaestak minuta, taman dok se rerna dobro ugreje). Mast razgrejati pa ravnomerno (i obilno) preliti banicu neposredno pre pečenja. Po želji (preporučujem), na svaku jufku naneti mešavinu usitnjenog sira i jajeta (blago udubiti jufku odozgo pa kašičicom sipati smesu). Zatim, banicu peći u ugrejanoj rerni na 200° C oko 40 minuta.

Kisela banica

4 thoughts on “KAO NEKAD: KISELA BANICA

  • Author gravatar

   Nale, hvala ti na ovom baba Jovankinom kulinarskom biseru! Divno izgleda i jedva čekam da je probam ❤

   • Author gravatar

    Darling, mnogo mi je drago da ti se babina banica dopala. ♥♥♥ Mislim da ćeš biti i više nego prijatno iznenađena 😉 jer ovo je onako, pravo meraklijski. Obavezno mi javi utiske ♥♥♥

  • Author gravatar

   Divno,bakini recepti su savršeni,tako i ova banica.Uspomene iz detinjsrva je nešto što nosimo uvek u srcu.Tvoji recepti su fantastični,opisi,fotografije-SVAKA ČAST.Grlimo te i ljubimo punoooo???

   • Author gravatar

    Drago mi je da se mnogi od nas ne odriču prošlosti i da još uvek taj pečat u duši nosi barem 50% nas. ♥♥♥
    Hvala za pohvale, mila moja. Znam da navijate za mene. Ljubim vas punoooo i sve najlepše vam želim. ♥♥♥

Comments are closed.