• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Domaće
POGAČICE SA ČVARCIMA

POGAČICE SA ČVARCIMA

Kada mi neko spomene pogačice sa čvarcima prve dve asocijacije koje mi se jave jesu zima i selo. Inače, ova dva pojma predstavljaju moje omiljeno godišnje doba i definiciju rustike i slobode koja će me najpre povesti za ruku.

Ovo pecivo se najčešće i priprema tokom zime u prijatnoj, domaćinskoj, atmosferi, lagano i postupno, zaokupivši pažnju domaćice ne bi li je dobro poslušalo i fino naraslo.

Pogačice sa čvarcima su, sećam se, na početku moje kulinarske karijere, bile jedno od peciva koje nikako nisam uspevala da savladam. Tačnije, isprobavala sam razne recepte i tehnike ali to me nikako nije vodilo onuda gde sam želela tj. ka laganim, slojevitim, pufnastim, masnjikavim, krckavim pogačicama sa čvarcima. Naročito sam se oslanjala na recepte koji bi u naslovu imali odrednicu „vojvođanske“. Ovo otud jer su mi pogačice sa droždinom uvek delovale puput kakvog rajskog slavlja i zato sam smatrala da samo Vojvođani vladaju znanjem kako se prave dobre pogačice s čvarcima. Krajnje dečije razmišljanje, zar ne? Kada bolje razmislim i jesam bila dete jer šta je petnaest godinica…

Upornost (kao jedna od istaknutih crta mog karaktera) i vežba doveli su me do onoga što smatram ukusnim i lepim pecivom sa čvarcima. Kroz kuvarsku vežbu ovog tipa shvatila sam i neke cake oko same tehnike pripreme koje prave bitnu razliku između dobrih i odličnih pogačica sa čvarcima. One vas očekuju u napomeni ispod recepta.

Potrebne namirnice:
– Testo –
1 kg belog brašna
1 kašika soli
400 ml mleka
40 g svežeg kvasca
1 kašika šećera
100 ml ulja
3 jajeta
– Premaz –
400 g čvaraka
1 (vrhom puna) kašika masti
so, biber
– I još –
1 žumance
1 kašika vode
morska so
kim

Način pripreme:
– Testo –
U mlakom mleku rastopiti kvasac sa šećerom, te ostaviti na toplom da zapeni.
Prosejano brašno i so dobro promešati, pa tome dodati nadošao kvasac, umućena jaja i ulje. Zamesiti čvrsto i glatko testo, prekriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom mestu da se duplira.
– Premaz –
Čvarke samleti (u blenderu). Dodati mast, so i biber pa još jednom sve izmešati da se dobro sjedini. Tako dobivenu masu podeliti na četiri jednaka dela.
– Postupak izrade –
Naraslo testo izručiti na blago pobrašnjavljenu radnu površinu i rastanjiti ga na pravougaoni oblik debljine 1,5 cm. Zatim, ⅓ testa premazati čvarcima i preklopiti do polovine. Zatim, drugu polovinu testa prebaciti preko toga. Isto učiniti i sa gornjom i donjom stranom. Testo prekriti krpom i ostaviti da miruje petnaestak minuta. Postupak ponoviti još tri puta. Konačno, testo rastanjiti na 2 cm i pomoću kalupa vaditi pogačice. Testo slagati na pleh, premazati umućenim jajetom i posuti kimom i morskom solju. Peći u ugrejanoj rerni na 180ºC dok fino ne porumene (oko 20 minuta).           

Napomena:

  • Koristiti isključivo svež kvasac.
  • Jaja trebaju biti sobne temperature.
  • Ostatke testa premesiti i ostaviti da odmori. Zatim, rastanjiti, izrezati i peći. 
  • Sitno mleveni čvarci se neće ni osetiti pod zubom, a ako ste od onih koji vole da osete koji komadić čvaraka nemojte ih potpuno samleti.
  • Kod preklapanja testa vodite računa da završni spoj uvek okrenete ka sebi i rastanjite testo.
  • Pre pečenja testo nije neophodno da narasta ali se pogačice mnogo lepše listaju ako ih pustite da malo odmore pre odlaska u rernu. U ovom slučaju budite spremni na to da će se pecivo potpuno razlistati/rascvetati.

Ove pogačice (ali i još mnogo toga na zadatu temu) sa velikim zadovoljstvom za vas radi @rent_a_chef_nale Samo mi se javite i rešeno je. ?

Slatke i slane zalogaje ručne izrade by @nale_coolinarija možete naručiti ⤵

? rentachefnale@gmail.com
? +381 65 5385931
? Beograd