Odavno gibanicu pripremam na ovaj i nijedan drugi način! Nije da se hvalim (iako će baš tako zvučati) ali svako ko je probao ovako spremljenu gibanicu nije uspeo da sakrije zadovoljstvo. Mnogi od njih su me istog momenta zamolili za recept ali recept u klasičnom smislu, sa tačnim količinama sastojaka, nisam imala pa tako nisam bila u mogućnosti da im izađem u susret.

Nedavno sam izmerila sve sastojke i sada sa velikim zadovoljstvom delim (nazovi) recept sa svima vama koji očekujete da gibanica bude: sočna, mekana, vazdušasta, stabilnog volumena, bez nepotrebne masnoće, a ukusna i kad je hladna.

Gibanicu ne pripremam često ali kad je spremim to je za mene fešta jer stvarno volim kombinaciju ukusa jačeg, starijeg, punomasnog sira i jaja. Kada se gibanica peče i komšiluk zna šta se kod mene krčka – to miriše na sve strane i mami uzdahe, he-he.

Gibanica

Potrebne namirnice:
(odštampaj recept)
500 g kora za pite i gibanice
350 g zlatarskog ili sjeničkog sira
4 jajeta
350 ml mleka
150 ml kisele vode
50 ml ulja

Način pripreme:
Odvojiti po dve kore za donji i gornji sloj gibanice. Sir izdrobiti što sitnije (ovo je bitan korak u pripremi gibanice). Blago podmazati dno i stranice dubljeg pleha (34×22 cm), pa poređati dve kore jednu preko druge. Zatim, na drugu koru posuti malo sira. Dalje, ređati po dve kore prikupljene kao za pripremu “harmonika pite” (u falte) u jednom sloju (po pola dužine pleha svaka). Svaki sloj posuti izmrvljenim sirom. Tako složenu pitu prekriti sa dve kore odvojene za gornji sloj i ušuškati gibanicu sa svih strana. Oštrim nožem iseći gibanicu na kockice željene veličine (ja sečem tako da dobijem 32 manja parčeta). Dobro umutiti jaja, dodati mleko i kiselu vodu pa tako pripremljenom smesom ravnomerno preliti gibanicu (koristiti kutlaču) i ostaviti je da miruje petnaestak minuta. Za to vreme ugrejati ulje (da prijatno zamiriše) i preliti gibanicu duž zareza tj. mesta kuda su sečeni komadi. Peći u ugrejanoj rerni oko 30 minuta na 220ºC, a zatim ostaviti gibanicu još desetak minuta u toploj rerni da se istišti.

Gibanica