POSNI SITNI KOLAČI: ROLAT-OBLANDA S MAKOM I KUGLICE S JABUKAMA

  Dragi moji, hvala vam na lepim rečima i podršci koje ste mi uputili proteklih dana povodom preseljenja bloga. Naše druženje nastavljamo na način kao što ste i navikli.

  Danas sam se odlučila da sa vama podelim dva recepta. U pitanju su posni sitni kolači jer se sezona slava nastavlja i treba je ispratiti što je bolje moguće. ☺

  Osim toga, nekima od vas obećala sam ove recepte pre par dana i evo prilike da obećanje ispunim. U pitanju su poznati recepti sa par izmena za koje smatram da su kolačiće učinili još ukusnijim.

  Rolat-oblanda s makom

  Potrebne namirnice:
  (odštampaj recept)
  1 list velike oblande
  200 g mlevenog maka
  150 g mlevenih oraha
  1 vanilin-šećer
  200 ml meda
  30 ml orahovače

  Način pripreme:
  List oblande preseći na dva jednaka dela i staviti između dve mokre krpe da omekšaju.
  Odgovarajuću posudu premazati uljem (da lakše i potpuno sklizne) i izmeriti med. Zatim, med staviti u šerpicu i rastopiti ga na tihoj vatri. Dodati mak i orahe, pa dobro promešati sastojke. Skloniti sa vatre, dodati vanilin-šećer i orahovaču, pa dobro sjediniti i ostaviti sa strane.
  Na omekšale polovine oblande (krupnija šara gore) naneti po polovinu fila. Gornji deo (početak motanja) premazati s malo više fila, a sam kraj (spoj rolata) premazati samo malo. Pažljivo uviti rolate i posebno umotati u prianjajuću foliju. Odložiti na hladno mesto da odstoji najmanje 24 časa. Seći na kolutove željene veličine i poslužiti.

  Kuglice s (sirovim) jabukama, keksom i kokosom

  Kuglice sa jabukama keksom i kokosom

  Potrebne namirnice:
  (odštampaj recept)
  400 g rendanih jabuka
  250 g mlevenog (posnog) keksa
  malo rendane kore limuna
  50 g kokosa
  Valjanje
  50 g kokosa

  Način pripreme:
  Rendane jabuke dobro ocediti, pa pomešati s keksom, korom limuna i kokosom.  Smesu ostaviti da odstoji desetak minuta na hladnom mestu. Kašičicom vaditi smesu i dlanovima formirati kuglice, pa valjati u kokos. Kuglice ostaviti na prohladnom mestu da se osuše 12-24 časa.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *