• +381 65 538 5931
 • coolinarija@gmail.com
 • Beograd, Srbija
Domaće
#MOJ FAVORIT: GIBANICA

#MOJ FAVORIT: GIBANICA

Odavno gibanicu pripremam na ovaj i nijedan drugi način! Nije da se hvalim (iako će baš tako zvučati) ali svako ko je probao ovako spremljenu gibanicu nije uspeo da sakrije zadovoljstvo. Mnogi od njih su me istog momenta zamolili za recept ali recept u klasičnom smislu, sa tačnim količinama sastojaka, nisam imala pa tako nisam bila u mogućnosti da im izađem u susret.

Nedavno sam izmerila sve sastojke i sada sa velikim zadovoljstvom delim (nazovi) recept sa svima vama koji očekujete da gibanica bude: sočna, mekana, vazdušasta, stabilnog volumena, bez nepotrebne masnoće, a ukusna i kad je hladna.

Gibanicu ne pripremam često ali kad je spremim to je za mene fešta jer stvarno volim kombinaciju ukusa jačeg, starijeg, punomasnog sira i jaja. Kada se gibanica peče i komšiluk zna šta se kod mene krčka – to miriše na sve strane i mami uzdahe, he-he.

Gibanica

Potrebne namirnice:
(odštampaj recept)
500 g kora za pite i gibanice
350 g zlatarskog ili sjeničkog sira
4 jajeta
350 ml mleka
150 ml kisele vode
50 ml ulja

Način pripreme:
Odvojiti po dve kore za donji i gornji sloj gibanice. Sir izdrobiti što sitnije (ovo je bitan korak u pripremi gibanice). Blago podmazati dno i stranice dubljeg pleha (34×22 cm), pa poređati dve kore jednu preko druge. Zatim, na drugu koru posuti malo sira. Dalje, ređati po dve kore prikupljene kao za pripremu “harmonika pite” (u falte) u jednom sloju (po pola dužine pleha svaka). Svaki sloj posuti izmrvljenim sirom. Tako složenu pitu prekriti sa dve kore odvojene za gornji sloj i ušuškati gibanicu sa svih strana. Oštrim nožem iseći gibanicu na kockice željene veličine (ja sečem tako da dobijem 32 manja parčeta). Dobro umutiti jaja, dodati mleko i kiselu vodu pa tako pripremljenom smesom ravnomerno preliti gibanicu (koristiti kutlaču) i ostaviti je da miruje petnaestak minuta. Za to vreme ugrejati ulje (da prijatno zamiriše) i preliti gibanicu duž zareza tj. mesta kuda su sečeni komadi. Peći u ugrejanoj rerni oko 30 minuta na 220ºC, a zatim ostaviti gibanicu još desetak minuta u toploj rerni da se istišti.

Gibanica

2 thoughts on “#MOJ FAVORIT: GIBANICA

  • Author gravatar

   Sama slika govori hiljadu reči.Moraću da isprobam pa ti javljam utiske,ne sumnjam da je fantastična jer,sve što nam prezentuješ je savršeno,počev od opisa recepta,preko postupka pripreme i same slike.Imam jedan recept po kome uvek pravim gibanicu i bude vazdušasta,mekana i ukusna.Baš si mi vredna.Pozdrav od moje porodice i mene.Grlimo te i ljubimo.Hvala na svim ovim predivnim receptima

   • Author gravatar

    ♥♥♥ Hvala veliko, draga moja Vesna. Gibanica nikad ne može da bude loša, ako mene pitaš, kakav god da je recept… Mislim, sastojci se pobrinu da ukus bude sjajan. Ali što se strukture i izgleda tiče, tu može da se desi da neki recept ne radi najbolje. Nikakva mudrost nije potrebna da se pripremi ova giba al ako nekom zatreba proverena stvar – evo, tu je. Ma, kakva bih ja kulinarka bila da nemam recept za gibanicu na blogu?! Hahahahaa Ljubim vas i pozdravljam puno. Ostajte mi zdravi i veseli. Družimo se i dalje ♥♥♥

Comments are closed.