Jedna od onih klasičnijih poslastica tj. slatkih pita koje pamtim i volim još iz detinjstva jeste 

pita sa višnjama

I to se do danas nije promenilo. Taj divni slatkasto-kiselkasti ukus i krckavost kora koje se rasprše u ustima na prvi gric ništa ne može zameniti. Višnje su u mojoj kuhinji najčešće korišćeno voće za pripremu kolača i zato nije za čuđenje što na blogu u znatnom broju možete naći baš takve recepte za poslastice.

Pita sa višnjama – klasik poznat svakoj kući na ovim prostorima, ponegde se može sresti i kao tzv. baklava sa višnjama tj. prelivena slatka pita sa višnjama. Recept za takvu pitu nalazi se ovde, a moji kriterijumi za (klasičnu, jednu jedinu) pitu sa višnjama ili jabukama podrazumevaju baš ovako nešto što danas i delim sa vama. 

Pita sa višnjama

Potrebne namirnice:
(odštampaj recept)
500 g višanja
500 g kora za pite
200 g (smeđeg) šećera
100 g prezli
180 ml ulja
100-120 ml vode
šećer u prahu

Način pripreme:
Za svaku rolnicu (ukupno 5) odvojiti po četiri kore. Sve kore premazati mešavinom ulja i vode i ređati jednu preko druge. Četvrtu koru premazati mešavinom ulja i vode pa na donju polovinu kore naneti oko 3 kašike šećera pomešanog sa prezlama. Uz samu donju ivicu kore bogato poređati sloj višanja, presaviti bočne ivice, pa usko i čvrsto umotati kore. Postupak ponoviti sa preostalim materijalom. Pripremljene rolnice položiti u pleh obložen papirom za pečenje, premazati ostatkom ulja i vode, zaseći makazama na 4-5 mesta i peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko 25 minuta. Pečenu pitu poprskati s malo vode, prekriti folijom ili većim plehom, pa ostaviti da omekša. Zatim, nakon petnaestak minuta iseći pitu i posuti je šećerom u prahu.