TRLjANICA

  Trljanica je salata koja se često poslužuje uz ili kao meze u južnim i jugoistočnim krajevima Srbije – Niš, Svrljig, Knjaževac, Leskovac, Vranje, Bujanovac, Kosovo i Metohija… Trljanica je u selima na Kosovu i Metohiji (K. Vitina) poznata kao macanica (univerzalni naziv za sve što se macka tj. umače). Tradicionalno, nacionalno, domaćinsko ali i sirotinjsko jelo bazirano na suvim paprikama koje odlično ide uz pečenje, meso sa roštilja, mlad ili stariji sir, pitu, vruću pogaču. Prava domaćinska i meraklijska zamisao.

  Sam naziv ovog jela savršeno opisuje način na koji se ono priprema – trljanjem. Sastojci se trljaju drvenom kašikom u drvenoj posudi dok luk ne omekša i dobije se smesa nalik pasti.

  Trljanica ne poznaje standardan način pripreme tj. pod pojmom trljanica podrazumeva se više varijanti ove salate.

  Prva i bazična priprema ove salate sastoji se od praziluka, suvih paprika, soli i ulja. Druga varijanta prihvata dodavanje vinskog sirćeta. Treći način pripreme trljanice je uz dodavanje vode, a četvrti oblik pripreme praziluku, paprikama, soli, sirćetu i ulju pridružuje sir.

  Nije redak slučaj da se trljanica priprema od praziluka i krupno tucane paprike, kojima se dodaje par kapi ulja i so.

  Trljanica se tokom leta i jeseni često priprema sa svežim, pečenim paprikama koje se oljušte, iseckaju i dobro sjedine sa crnim lukom.

  Postoji značajan broj varijacija na ovu temu ali najrasprostranjeniji i opšte prihvaćen način pripreme salate sa prazilukom i suvim paprikama tj. trljanice jeste ovaj koji danas delim sa vama.

  Trljanica je jelo koje za pozadinu ima isto što i većina recepata naše gastronomske baštine – doskočiti oskudici, toplinom duše razbuktati skromnost sastojaka i poslužiti s ljubavlju.

  Potrebne namirnice:
  (odštampaj recept)
  10-ak suvih paprika (vrtki)
  1 struk praziluka (200 g)
  3 kašike ulja
  2 kašike vinskog sirćeta
  1 ravna kašičica soli
  I još
  50-80 g sira po želji
  tucana paprika za dekoraciju ili
  1 pecnuta (oprljena sa svih strana) suva paprika

  Način pripreme:
  Suve paprike oprati pod mlazom vode, potopiti u hladnu vodu i kuvati na umerenoj temperaturi dok ne popuste (15-20 minuta). Za to vreme sitno iseckati praziluk, posoliti ga i izgnječiti (rukom, naravno). Paprike prohladiti, ocediti i zarezati po sredini, pa odstraniti ljusku što je bolje moguće. Zatim, paprike iseći na tračice i dodati u iseckan praziluk, začiniti i sve dobro izgnječiti rukom ili trljati varjačom/kašikom o obod posude dok masa ne postane mekana i skoro kašasta.
  Izdrobiti sir i pomešati sa pripremljenom salatom. Posuti tucanom paprikom ili izmrvljenom prepečenom paprikom. Poslužiti uz meze ili kao salatu uz glavno jelo.

  Salata se bez problema može očuvati par dana, u frižideru.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *