• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Kolači i keksi
#SITNI KOLAČI – FERERO KUGLICE

#SITNI KOLAČI – FERERO KUGLICE

Počelo je! Od pre par dana i zvanično – svečane i bogate slavske trpeze sijaju najlepšim sjajem. Oh, još da mi je znati kako im odoleti?

Ne patim od nedostatka samokontrole po pitanju klope (mada se na prvi pogled ne bi reklo ?) i svečarsko, slavarsko, doba u godini mi je možda i najdraže jer onaj ko želi da širi ljubav i dobre misli to svakako može da utka u svaki pojedinačni segment gozbe koju priprema i kojom daruje.

Sitni kolači

Neko sam ko više voli da priprema gozbe nego da uživa u njima ali kad je nešto red onda se sve mora po redu – a, što se mora, nije teško. Moj problem je taj što svašta nešto želim da pripremim ali, objektivno, preterujem. Količinski. Uvek. Čak i kada svesno stopiram i uveravam samu sebe da je dovoljno pripremljene hrane, posebno kolača.

Ovako vam ja razmišljam:
1. Neću da zafali ako treba i treći put da se služe gosti
2. Mora da bude za one kojima šaljem da ponesu posle gozbe
3. Treba počastiti kolektiv gde radimo
4. Moram malo i za (odjednom-ljubazne) komšije da ostavim
5. Malo za nas da ostane jer nakon dva-tri dana umora neću moći da dignem glavu, a kamoli da kuvam…

Sve vam ovo pišem jer se bliži Mitrovdan, a ja se (kao) mentalno pripremam i vršim konačan izbor za ovogodišnje delicije.  A, kod vas kako je? ?

Nego, ja nikako da progovorim koju reč o receptu za ove slatke zalogaje – ferero kuglice.

Pa, šta bih vam rekla što vi ne možete već naslutiti o ferero kuglicama. A, mnogo je i vas koji u njihovom ukusu odavno uživate, pa znate koliko su neodoljive. Izuzetno brzi, jednostavni i ukusni kolačići. Zato, jedna reč – izuzetni. ♥

Potrebne namirnice:
(odštampaj recept)
– Masa – 
400 g nugat krema
300 g tostiranih lešnika
200 g napolitanki s lešnikom
prstohvat soli
– Glazura – 
200 g čokolade za kuvanje
6 kašika ulja
– I još – 
70-ak g tostiranih lešnika

Način pripreme:
U nugat krem dodati mlevene lešnike, krupno mlevene napolitanke i prstohvat soli, pa dobro sjediniti smesu. Dobijenu masu pokriti i ostaviti u frižideru oko 20 minuta. Ostatak lešnika krupnije samleti i ostaviti sa strane. Ohlađenu masu vaditi kašičicom, dlanovima formirati loptice, valjati u mlevene lešnike i ređati na tacnu obloženu papirom za pečenje. Formirane kuglice ostaviti desetak minuta u zamrzivaču. Na pari rastopiti izlomljenu čokoladu sa uljem. Hladne kuglice staviti na viljušku, kašikom zahvatati čokoladu i prelivati ih. Sačekati da se čokolada ocedi sa kuglica i položiti ih na tacnu. Pripremljene kuglice posuti s malo lešnika i ostavitii na hladnom mestu da se glazura stegne. Nakon toga, ferero kuglice poređati u odgovarajuću posudu i čuvati u frižideru.

Napomena:
– Nugat krem blago razgrejati pre mešanja sa napolitankama i lešnicima. Za pripremu se mogu koristiti Nutella, Cipiripi nugat krem, Jaffa krem ali i Premia lešnik krem, sa kojim sam najzadovoljnija jer nije previše sladak ali i odgovarajuće je čvrstine.
– Dodavanje soli nije neophodno ali mišljenja sam da se ovako postiže balans ukusa, a da se aroma lešnika još više ističe u čokoladi.
– Desetak minuta pre služenja kuglice izvaditi iz frižidera, kako bi postigle sobnu temperaturu.
– Navedena količina sastojaka dovoljna je za pedesetak kuglica.

Na tacni se nalaze posni kolači: divit baklava, kuglice s (sirovim) jabukama, keksom i kokosom, oblanda s ekspandiranim pirinčem, rolat-oblanda s makom, bajadera sa kikirijem.

13 thoughts on “#SITNI KOLAČI – FERERO KUGLICE

Comments are closed.